Irritabel tarmsyndrom (IBS)

Irritabel tarmsyndrom (IBS) er en vanlig forstyrrelse i tarmsfunksjonen og kjennetegnes ved endring i avføringsmønstre, som diaré eller forstoppelse og magesmerter. 

Hva er mest forsket på ved IBS

leaf

Peppermynte

Antall studier
1
Antall deltakere
1

Troverdighet

IBS

FODMAP diett
1 %
peppermynte
1 %

Vurderingen er basert på kvalitetspoeng til den enkelte helsekategorien tilskuddet tilhører.

Fakta om IBS

IBS skyldes av en diett med alt for mye karbohydrater og prosessert mat (myte).

IBS er en komplisert lidelse som skyldes av mange forskjellige faktorer, men forskning tyder på at mat som inneholder fermenterbare oligo-, di-, og monosakkarider og (and) polyoler gir IBS-symptomer.

FODMAP-reduserte matvarer

IBS er en vanlig forstyrrelse av av tarmfunksjonens store tykktarm som påvirker omtrent 20% av verdens befolkning, og 15% i Norge, med en betydelig negativ effekt på livskvaliteten og ligger nær angst og depresjon. (1) IBS er dobbelt så vanlig hos kvinner som menn, som kan være på grunn av gener og hormonelle forandringer i den menstruelle syklusen. (2)

IBS er klassifisert i tre grupper: diaré-gruppen (IBS-D), forstoppelses-gruppen (IBS-C), eller blandet (IBS-M). Dersom det foregår etter en gastrointestinal infeksjon, som matforgiftning, er det det kalt post-infeksiøs IBS. (3)

 

Fekal transplantasjon (FMT)

Steder som tilbyr FMT behandling:

Det er mange eksempler for enkeltpersoner i Norge som har opplevd betydelige forbedring etter fekal transplantasjonsbehandling, nærmest et nytt liv. Det er spesielt en studie som er verdt å nevne og er gjort av Magdy El-Salhy ved Univsersitetet i Bergen. Resultatene virker veldig lovende og viser seg å være svært effektiv for å behandle IBS. 

Ifølge Magetarmforbundet har behandlingen, som også har foregått på Haukeland sykehus og Universitetet i Bergen, hjulpet hele 90 prosent av IBS-pasienter.

Professor Magdy El-Salhy ved Klinisk institutt på Universitetet i Bergen (UiB) er spesialist i gastroenterologi og indremedisin. I nesten 40 år har han forsket på mage- og tarmfeltet og er blitt ekspert på irritabel tarmsyndrom (IBS). Sammen med forskere fra Norge, Storbritannia og Sverige har han forsket på fekaltransplantasjon og irritabel tarm siden 2016.

– Over 350 pasienter fra hele Norge har deltatt i studien og resultatene fra det landsdekkende prosjektet har vært enestående positive. Hele 9 av 10 er blitt bedre med kun én behandling, sier Magdy El-Salhy.

– Donoren skal være under 50 år, ha god fysisk form og trene regelmessig og vedkommende må ha et sunt kosthold. I tillegg til å være frisk, må vedkommende være født vaginalt, ha blitt ammet, ikke gå på medisiner, ikke bruke antibiotika ofte og ikke røyke, for alt dette påvirker bakteriefloraen i kroppen. Vi snakker om et slags idealmenneske nærmest, sier El-Salhy.

Den er ikke tilgjengelig for alle i helsevesenet for øyeblikket.

Men vi holder på å gjøre et stort studie, ved fem store sykehus i Norge: Stord, Haukeland, Harstad, Ålesund og Diakonhjemmet i Oslo. Og så har vi to sentra i Europa – ett i Lunds Universitets sykehus i Sverige og ett i Nottingham i Storbritannia. Så det er sju ulike sentra som er med på denne studien. Foreløpig så viser studiet at metoden fungerer i ulike land, ved ulike sykehus som alle får samme resultat.

Likevel er det besluttet at forskningsprosjektet skal avsluttes på grunn av manglende bevilgning fra Forskningsrådet og Helse Vest.

Medikamenter for diaré-IBS kan være legemidler som reduserer tarmmotiliteten og reduserer vanninnholdet i avføringen. Leger kan gi resept på antibiotika for å behandle underliggende betennelser eller bakteriell overvekst i tynntarmen (SIBO). Medikamenter med eller uten resept for forstoppelse kan være lakserende midler som øker vanninnholdet i avføringen og øker tarmmotiliteten.

 • Magesmerter
 • Løs avføring
 • Forstoppelse
 • Mye tarmluft
 • Oppblåsthet
 • Smerter etter matinntak
 • Føler bedre etter toalettbesøk

Symptomene er veldig ubehagelige, men fører ikke til alvorlig sykdom.

Helsenorge skriver:

Når legen skal diagnostisere irritabel tarm, er det vanlig å gå gjennom pasientens sykehistorie, gjøre kroppslig undersøkelse og ta ulike tester for å utelukke andre underliggende årsaker til symptomene. Testene omfatter vanligvis blodprøver og avføringsprøver; noen ganger gastroskopi eller koloskopi. I noen få tilfeller kan legen vurdere behovet for flere undersøkelser.

Rome IV kriteret kan bli brukt til å diagnosere IBS basert på avføringsmønsteret som forstoppelse eller diaré sammenlignet med de med normalt mønster. Symptomene må vare fra minst en uke til minst 3 måneder til å bli kalt IBS. (4)

Men det er ingen presis test for IBS, så en lege (ofte en gastroenterolog) må utelukke andre potensielle sykdommer med blod- og avføringstester, og kanskje en koloskopi.

God forskning på noen kosttilskudd beviser lindring av visse IBS-symptomer. Peppermynteolje med enterisk belegg kan redusere magesmerter, og visse probiotika er effektivt for å lindre flere symptomer. (5)(6) 

En studie viser at glutamin-kosttilskudd kan forbedre symptomer ved post-infeksiøs IBS. (7)

Prebiotika (karbohydrater brukt fortrinnsvis til fordelaktige tarmmflora) er ikke tydelig effektive, men fordelene av andre alternativer som tradisjonell kinesisk medisin som urter eller aloe vera må bli bevist i studier av høy kvalitet. (8)

Mat som trigger IBS-symptomer er forskjellige for alle, så det blir vanskelig å lage en liste som passer for alle. Men det er noen matprodukter som ser ut til å gi IBS-symptomer for mange, og det er:

 • Hveteprodukter
 • Melkeprodukter
 • Fritert mat
 • Bønner og belgfrukter
 • Koffein: te, kaffe og andre drikker med koffein
 • Kunstige søtningsmidler og sukkeralkoholer
 • Sjokolade
 • Alkohol
 • Grønnsaker fra korsblomsterfamilien: brokkoli og blomkål
 • Hvitløk og løk
 • Prosessert mat

Psykisk stress er en kjent risikofaktor for IBS til det punktet at noen hevder at IBS er en tilstand av «irritabel tarm og irritabel hjerne». (9) Endringer i forbindelsen mellom tarm og hjernen dannet av stress kan forårsake IBS-symptomer gjennom flere forskjellige veier som involverer mikrobiotaen og nervesystemet. Det er estimert at rundt 45% av personer med IBS kan også ha angst, depresjon, eller andre psykiske lidelser. (10)

 

Kognitiv atferdsterapi antyder moderat lindring for IBS-stymptomer i noen studier. (11) Hypnoterapi har også hjulpet 50% av deltakerne i noen studier som har blitt gjort. (12) Psyllium husk er et kosttilskudd med fiber som kan normalisere avføringen og redusere IBS-symptomer. (13) Akupunktur har også blitt forsket på, men det viste seg å ikke være mer effekt enn placebo-behandling, så fordelene er mest sannsynlig grunnet placebo-effekten. (14)

 

Noen former for terapi, som hypnoterapi og kognitiv atferdsterapi blir utviklet til å håndtere IBS og symptomene til tilstanden. (15)(16)

En studie tyder på at fysisk aktivitet bedret IBS-symptomer, men denne studien involverte alle pasienter med IBS uten å se om de hadde IBS-C eller IBS-D. (17)

Årsaken til hvorfor IBS foregår er ukjent, men forskning tyder på at flere faktorer er involvert, som unormal tarm-hjerne forbindelse, visceral hypersensitivitet og endret motilitet og tarm-mikrobiota. Feilkommunikasjon mellom hjernen og tarmen kan forårsake unormal bevegelse av innvollene og gjør dem hypersensitive, som fører til endringer i avføringsmønster og magesmerter. En form for IBS kan oppstå fra en gastrointestinal infeksjon, og mange symtomer fra IBS kan også foregå med bakteriell overvekst i tynntarmen (SIBO på engelsk). Noen studier viser at tarm-biotaen fra folk med IBS er annerledes fra friske folk men det er uklart om dette er grunnen eller konsekvensen av sykdommen. Gener og traumer tidlig i livet påvirker også risiko for IBS senere i livet. (18)

IBS er en sterk genetisk komponent, og genetiske studier antyder at å arve IBS (graden til hvordan denne tilstanden er grunnet genetiske faktorer) kan være mellom 22-57%. (19) En studie så det at kvinner med IBS-D hadde en gentisk mutasjon som påvirket serotoninreseptorene i tarmen. Fordi serotonin fra tarmen hjelper med å regulere bevegelsene i tarmen, kan dette forklare noen IBS-symptomer. (20) Mens hundrevis at genetiske varianter har blitt forsket på for deres potensielle rolle for IBS, er det ingen enkelt gen, etter dagens dato, som har blitt identifisert for å ha en stor rolle for IBS, men forskningen pågår.

FODMAP er en forkortelse for Fermenterbare Oligo- Di- Mono- og Polysakkarider. Dette er karbohydrater som fruktose, laktose, fruktaner, galaktaner og polyoler som finnes i ulike mengder i matvarer. Disse karbohydratene kan gi økt ubehag og symptomer hos personer med IBS. De finnes i stor grad naturlig i sunne matvarer som frukt, grønnsaker, belgvekster og kornprodukter. Derfor anbefales ikke diett med lavt innhold av FODMAP til friske mennesker og bør kun utprøves ved IBS. Eksempler på matvarer med høyt og lavt innhold av FODMAP er vist i tabellen under. Det anbefales å prøve ut dietten under veiledning av ernæringskyndig helsepersonell for å sikre et fullverdig kosthold og hindre unødvendige, langvarige restriksjoner i kosten.

 Studier

 

Ifølge Bactari.no er det en studie som begynner i 2023/2024 ledet av SINTEF kalt “Gut and blood metabolome interplay – The role of gut microbiome on gut and circulating metabolome (GutSerOlome)” og vil vare i 3-5 år.

Kuttet forskningsmidler

Men, hvem er det som kan få en slik behandling i dag?

– Den er ikke tilgjengelig for alle i helsevesenet for øyeblikket, sier El-Salhy.

– Men vi holder på å gjøre et stort studie, ved fem store sykehus i Norge: Stord, Haukeland, Harstad, Ålesund og Diakonhjemmet i Oslo. Og så har vi to sentra i Europa – ett i Lunds Universitets sykehus i Sverige og ett i Nottingham i Storbritannia. Så det er sju ulike sentra som er med på denne studien. Foreløpig så viser studiet at metoden fungerer i ulike land, ved ulike sykehus som alle får samme resultat.

 

Likevel er det besluttet at forskningsprosjektet skal avsluttes på grunn av manglende bevilgning fra Forskningsrådet og Helse Vest.

– Vi har søkt midler i flere år og fått til svar at forskningsprosjektet ikke er prioritert. I år fikk vi 1,5 millioner per år i 3 år fra Helse Vest, men vi trenger rundt 30 millioner i 5 år for å kunne gjennomføre den enorme studien, sier El-Salhy.

Det har ført til en enorm innsamlingsaksjon fra privatpersoner over hele landet. El-Salhy er overveldet over folks givervilje.

– Vi vet privatpersoner som har solgt huset sitt og gitt overskuddet til forskning. Om dette skal bli et offentlig behandlingstilbud i fremtiden trengs flere bevilgninger, sier Mads Johansson, generalsekretær i Mage-tarmforbundet.

Flere anekdotiske bevis har har vellykket behandling med forskjellige type probiotika. De har rapportert mindre symptomer og en bedre tilværelse etter bruk av probiotika. 

Den beste måten å få i seg probiotika er via kostholdet, men de som lider av IBS kan ikke konsumere probiotika-vennlig mat uten smertefulle symptomer. Det finnes forskjellige probiotika på apotek som inneholder bakterier som kan forbedre tarmhelsen.

Et eksempel på et probiotikaprodukt er Alflorex.

Alflorex kan bli kjøpt på nett og på apoteket.

Viktig ved IBS

behandling

Å komme i kontakt med en lege kan være lurt som første steg

Kosthold

Kostholdet vil påvirke ditt forhold til IBS

Terapi

Kognitiv atferdsterapi kan gi mindre IBS-symptomer i følge studier

NOBA APP

Denne appen kan du finne ut hva du kan spise på en FODMAP diett

Gjør dette hvis du har IBS

Følg fodmap dietten

behold roen

Ha en aktiv livsstil

Unngå dette hvis du har IBS

Spise mat som ikke er fodmap

ha en inaktiv livsstil

stresse

1.^J S Barrett, R B Gearry, J G Muir, P M Irving, R Rose, O Rosella, M L Haines, S J Shepherd, P R GibsonDietary poorly absorbed, short-chain carbohydrates increase delivery of water and fermentable substrates to the proximal colonAliment Pharmacol Ther.(2010 Apr)
2.^Emma Altobelli, Valerio Del Negro, Paolo Matteo Angeletti, Giovanni LatellaLow-FODMAP Diet Improves Irritable Bowel Syndrome Symptoms: A Meta-AnalysisNutrients.(2017 Aug 26)
3.^Anne-Sophie van Lanen, Angelika de Bree, Arno GreylingEfficacy of a low-FODMAP diet in adult irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysisEur J Nutr.(2021 Sep)
5.^So Ra Yoon, Jong Hwa Lee, Jae Hyang Lee, Ga Yoon Na, Kyun-Hee Lee, Yoon-Bok Lee, Gu-Hun Jung, Oh Yoen KimLow-FODMAP formula improves diarrhea and nutritional status in hospitalized patients receiving enteral nutrition: a randomized, multicenter, double-blind clinical trialNutr J.(2015 Nov 3)
6.^Leda Roncoroni, Karla A Bascuñán, Luisa Doneda, Alice Scricciolo, Vincenza Lombardo, Federica Branchi, Francesca Ferretti, Bernardo Dell’Osso, Valeria Montanari, Maria Teresa Bardella, Luca ElliA Low FODMAP Gluten-Free Diet Improves Functional Gastrointestinal Disorders and Overall Mental Health of Celiac Disease Patients: A Randomized Controlled TrialNutrients.(2018 Aug 4)
7.^Sean M P Bennet, Lena Böhn, Stine Störsrud, Therese Liljebo, Lena Collin, Perjohan Lindfors, Hans Törnblom, Lena Öhman, Magnus SimrénMultivariate modelling of faecal bacterial profiles of patients with IBS predicts responsiveness to a diet low in FODMAPsGut.(2018 May)
8.^Jacqueline S BarrettHow to institute the low-FODMAP dietJ Gastroenterol Hepatol.(2017 Mar)
9.^Ruth M Harvie, Alexandra W Chisholm, Jordan E Bisanz, Jeremy P Burton, Peter Herbison, Kim Schultz, Michael SchultzLong-term irritable bowel syndrome symptom control with reintroduction of selected FODMAPsWorld J Gastroenterol.(2017 Jul 7)
10.^Maria G Grammatikopoulou, Dimitrios G Goulis, Konstantinos Gkiouras, Meletios P Nigdelis, Stefanos T Papageorgiou, Theodora Papamitsou, Alastair Forbes, Dimitrios P BogdanosLow FODMAP Diet for Functional Gastrointestinal Symptoms in Quiescent Inflammatory Bowel Disease: A Systematic Review of Randomized Controlled TrialsNutrients.(2020 Nov 27)
11.^Helen Burton Murray, Ryan Flanagan, Bryana Banashefski, Casey J Silvernale, Braden Kuo, Kyle StallerFrequency of Eating Disorder Pathology Among Patients With Chronic Constipation and Contribution of Gastrointestinal-Specific AnxietyClin Gastroenterol Hepatol.(2020 Oct)
12.^Heidi Maria Staudacher, Miranda C E Lomer, Freda M Farquharson, Petra Louis, Francesca Fava, Elena Franciosi, Matthias Scholz, Kieran M Tuohy, James O Lindsay, Peter M Irving, Kevin WhelanA Diet Low in FODMAPs Reduces Symptoms in Patients With Irritable Bowel Syndrome and A Probiotic Restores Bifidobacterium Species: A Randomized Controlled TrialGastroenterology.(2017 Oct)
13.^Mari C W Myhrstad, Hege Tunsjø, Colin Charnock, Vibeke H Telle-HansenDietary Fiber, Gut Microbiota, and Metabolic Regulation-Current Status in Human Randomized TrialsNutrients.(2020 Mar 23)
14.^Jane Varney, Jacqueline Barrett, Kate Scarlata, Patsy Catsos, Peter R Gibson, Jane G MuirFODMAPs: food composition, defining cutoff values and international applicationJ Gastroenterol Hepatol.(2017 Mar)
15.^Melanie Wiffin, Lee Smith, Jose Antonio, James Johnstone, Liam Beasley, Justin RobertsEffect of a short-term low fermentable oligiosaccharide, disaccharide, monosaccharide and polyol (FODMAP) diet on exercise-related gastrointestinal symptomsJ Int Soc Sports Nutr.(2019 Jan 15)
17.^Karla A Bascuñán, Luca Elli, Nicoletta Pellegrini, Alice Scricciolo, Vincenza Lombardo, Luisa Doneda, Maurizio Vecchi, Cecilia Scarpa, Magdalena Araya, Leda RoncoroniImpact of FODMAP Content Restrictions on the Quality of Diet for Patients with Celiac Disease on a Gluten-Free DietNutrients.(2019 Sep 14)
18.^Marina Iacovou, Simon S Craig, Greg W Yelland, Jacqueline S Barrett, Peter R Gibson, Jane G MuirRandomised clinical trial: reducing the intake of dietary FODMAPs of breastfeeding mothers is associated with a greater improvement of the symptoms of infantile colic than for a typical dietAliment Pharmacol Ther.(2018 Nov)
20.^Péter Varjú, Nelli Farkas, Péter Hegyi, András Garami, Imre Szabó, Anita Illés, Margit Solymár, Áron Vincze, Márta Balaskó, Gabriella Pár, Judit Bajor, Ákos Szűcs, Orsolya Huszár, Dániel Pécsi, József CzimmerLow fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols (FODMAP) diet improves symptoms in adults suffering from irritable bowel syndrome (IBS) compared to standard IBS diet: A meta-analysis of clinical studiesPLoS One.(2017 Aug 14)
21.^Lena Böhn, Stine Störsrud, Therese Liljebo, Lena Collin, Perjohan Lindfors, Hans Törnblom, Magnus SimrénDiet low in FODMAPs reduces symptoms of irritable bowel syndrome as well as traditional dietary advice: a randomized controlled trialGastroenterology.(2015 Nov)
23.^Steven O Stapel, R Asero, B K Ballmer-Weber, E F Knol, S Strobel, S Vieths, J Kleine-Tebbe, EAACI Task ForceTesting for IgG4 against foods is not recommended as a diagnostic tool: EAACI Task Force ReportAllergy.(2008 Jul)
24.^S Allan BockAAAAI support of the EAACI Position Paper on IgG4J Allergy Clin Immunol.(2010 Jun)
25.^Emma P Halmos, Claus T Christophersen, Anthony R Bird, Susan J Shepherd, Peter R Gibson, Jane G MuirDiets that differ in their FODMAP content alter the colonic luminal microenvironmentGut.(2015 Jan)
26.^Tim J Sloan, Jonna Jalanka, Giles A D Major, Shanthi Krishnasamy, Sue Pritchard, Salah Abdelrazig, Katri Korpela, Gulzar Singh, Claire Mulvenna, Caroline L Hoad, Luca Marciani, David A Barrett, Miranda C E Lomer, Willem M de Vos, Penny A Gowland, Robin C SpillerA low FODMAP diet is associated with changes in the microbiota and reduction in breath hydrogen but not colonic volume in healthy subjectsPLoS One.(2018 Jul 26)
27.^Selina R Cox, James O Lindsay, Sébastien Fromentin, Andrew J Stagg, Neil E McCarthy, Nathalie Galleron, Samar B Ibraim, Hugo Roume, Florence Levenez, Nicolas Pons, Nicolas Maziers, Miranda C Lomer, S Dusko Ehrlich, Peter M Irving, Kevin WhelanEffects of Low FODMAP Diet on Symptoms, Fecal Microbiome, and Markers of Inflammation in Patients With Quiescent Inflammatory Bowel Disease in a Randomized TrialGastroenterology.(2020 Jan)
28.^Bridgette Wilson, Megan Rossi, Tokuwa Kanno, Gareth C Parkes, Simon Anderson, A James Mason, Peter M Irving, Miranda C Lomer, Kevin Whelanβ-Galactooligosaccharide in Conjunction With Low FODMAP Diet Improves Irritable Bowel Syndrome Symptoms but Reduces Fecal BifidobacteriaAm J Gastroenterol.(2020 Jun)
29.^Emma P Halmos, Victoria A Power, Susan J Shepherd, Peter R Gibson, Jane G MuirA diet low in FODMAPs reduces symptoms of irritable bowel syndromeGastroenterology.(2014 Jan)
30.^D Schumann, J Langhorst, G Dobos, H CramerRandomised clinical trial: yoga vs a low-FODMAP diet in patients with irritable bowel syndromeAliment Pharmacol Ther.(2018 Jan)
31. 🇳🇴 El-Salhy M, Kristoffersen AB, Valeur J, Casen C, Hatlebakk JG, Gilja OH, Hausken T. Long-term effects of fecal microbiota transplantation (FMT) in patients with irritable bowel syndrome. Neurogastroenterol Motil. 2022 Jan;34(1):e14200. doi: 10.1111/nmo.14200. Epub 2021 Jun 18. PMID: 34145677.
Scroll to Top