Middelhavskostholdet er kanskje det kostholdet som er mest forsket på og som har best helsebringende effekt. (Studier finnes nederst på siden).
Her er noe av det mest vanligste som blir spist på middelhavskostholdet.
Olje og eddik
Ekstra jomfruolivenolje, oliven, balsamicoeddik, rødvin-eddik
Grønnsaker
Løk, hvitløk, poteter, artisjokker, squash, aubergine, mais, agurker, brokkoli, blomkål, sopp, rødbeter, gulrøtter, selleri, paprika, fennikel, kål, purre
Nøtter og frø
Pinjekjerner, valnøtter, mandler, kastanjer, sesamfrø, gresskarkjerner, solsikkefrø, tahini, persille
Krydder
Oregano, basilikum, dill, timian, salvie, rosmarin, mynte, laurbærblader, salt, pepper, spisskummen, ingefær, gurkemeie, safran, paprika, kanel, nellik, rød pepperflak
Bønner og linser
Alle bønner og linser
Melkeprodukter
Fetaost, mozzarella, parmesan, ricotta, yoghurt
Grønne blader
Alle grønne blader
Korn, ris og pasta
Hel hvete, bulgurhvete, quinoa, ris, orzo, pasta, bygg
Frukt og bær
Druer, tomater, sitroner, appelsiner, grapefrukt, aprikoser, epler, pærer, granatepler, kirsebær, avocado, vannmelon, honningmelon, fersken, jordbær, fiken, kiwi
Kjøtt og egg
Gressforet storfe, gressforet svin, gressforet kylling, økologiske egg
Sjømat
Sardiner og ansjos, laks, havabbor, torsk, kveite, tunfisk, blåskjell og kamskjell, reker og scampi
Drikke
Vann, kaffe, te, vin, hjemmebrent, fersk jus