Søvn

Søvn har har en vesentlig effekt på kroppens helse og er en av de fem fundamentale aspektene ved helse. Kosttilskudd har vist seg å ha noe effekt på søvn, men aktiviteter rundt søvn har en mer betydelig effekt.

Troverdighet

Søvn

Melatonin*
1 %
Lavendel
1 %

Vurderingen er basert på kvalitetspoeng til den enkelte helsekategorien tilskuddet tilhører.

*Brukes kun etter henvisning fra lege.

Tips for å sove bedre
0

Se på sollys ved å være utendørs innen 30-60 minutter etter du har våknet. Gjør det igjen på ettermiddagen, før solnedgang. Hvis du våkner før solen har stått opp og du vil være våken, kan du skru på kunstige lys og deretter gå utendørs når solen står opp.

På lyse skyfrie dager: se morgen- og ettermiddagssol i 10 minutter; overskyete dager: 20 minutter; veldig overskyete dager: 30-60 minutter. Hvis du bor et sted med lite lys, kan du vurdere en kunstig lyskilde simuleringskilde.

Ikke bruk solbriller hvis du kan, men kontaktlinser og briller er greit.

Og nei, du trenger ikke å rett på solen, og aldri se på lys som er smertefullt å se på! Når det er sagt, kan du ikke bruke en caps, en hatt, solbriller og være i skyggen og forvente å stille inn din naturlige døgnrytme.

Unngå sterke lys og spesielt sterke taklys mellom 10 på kvelden og 4 på morgen. En simpel regel: kun bruk så mye kunstig lys som er nødvendig for deg for å bevege deg trygt om kvelden. «Blue blocker briller» kan hjelpe deg litt om kvelden, men du bør fortsatt dimme lysene. Å se på sterke lys med mange forskjellige farger kan være et problem for døgnrytmen din. 

Stearinlys og månelys er greit. (Skiftarbeidere burde høre på Huberman Lab sin podcast om jetlag for å ikke få de negative effektene ved skiftarbeid. Samme for de som sliter med jetlag.)

Våkne opp og legge seg til samme tid hver dag og sove når du merker at du er trøtt. Å tvinge seg gjennom kvelden og legge seg for sent er en grunn til at noen våkner opp midt på natta og ikke får sove igjen.

Dr. Matt Walker (soveekspert fra UC Berkeley) foreslår til og med 12-14 timer. Se detaljene rundt dette i Andrew Hubermans podcasst med Dr. Matt Walker.

Hvis du har soveforstyrrelser som insomni eller angst ved søvn, kan du prøve de bevisbaserte protokollene på Reveri-appen.

Du kan gjøre selvhypnose 3 ganger i uken når som helst på dagen. Det tar bare 10-15 minutter og vil hjelpe deg til å omprogrammere nervesystemet og hjelper deg til å slappe av fortere.

Begrense lurer på dagtid til mindre enn 90 minutter, eller ikke ta en lur i det hele tatt. 

Dersom du våkner opp midt på natta (som forresten er vanlig å gjøre en gang eller to), men hvis du ikke klarer å sovne igjen, prøv en NSDR protokoll når du våkner opp. Søk på «NSDR» på YouTube og de første 3-4 treffene har forskjellige stemmer, lengder som du kan velge. Eller prøv en «Yoga Nidra» protokoll (søk på «yoga nidra» på YouTube).

NSDR kan gjøres når som helst på dagen og er helt gratis. Men gjør det på en konsistent basis slik at dopaminlagrene forblir fulle og klar til bruk.

  • 145 mg magnesium threonate eller 200 mg magnesium bisglycinate
  • 50 mg apigenin
  • 100-400 mg theanine
  • 2 g glycine og 100 mg GABA 3-4 ganger i uken

Du kan starte med ett kosttilskudd eller ingen, for å deretter legge til en om gangen. Noen folk trenger ingen tilskudd, og noen trenger theanine, men ikke magnesium og så videre, så du må finne ut hva som fungerer best for deg.

Ikke ta theanine hvis du har intense drømmer, går i søvne eller har mareritt.

Noen folk, rundt 5% får magetrøbbel med magnesiumtilskudd, så vær forsiktig hvis det gjelder deg.

Forvent å vær veldig våken rundt 1 time før din naturlige leggetid. Dette er noe som skjer naturlig i våkenheten som søvn-eksperter har oppdaget. 

Ikke få panikk når det skjer. Det går over! 

Hold soverommet ditt kaldt og mørkt.

Kroppen din trenger å falle 1-3 grader for å sove effektivt gjennom natten. Økning i kroppstemperatur er en av grunnene til at du våkner. Derfor, hold rommet kaldt og bruk dyner etter nødvendighet. Hvis det er for varmt og du vil heller bruke en kjøleapparat fordi det er lettere enn å bruke mange tjukke dyner kan du gjøre det også.

Alkohol forstyrrer og reduserer søvnkvaliteten betraktelig.

Dette var diskutert i Huberman Lab podcast episoden med Dr. Matt Walker.

Barn, og egentlig alle har forskjellige søvnbehov gjennom livet. Juster etter dette på en smart måte.

Vi er kanskje opp hele natten når vi er 15 år, men blir «morgenpersoner» når vi blir eldre eller trenger 6 timer søvn på sommeren og 7-8 på vinteren. Det varierer.

Husk at søvn er det fundamentale for mental og fysisk helse og ytelse i alle aspekter ved livet. Ingen er perfekte når det gjelder søvn. Du kommer til å sove mindre noen netter og ikke få nok sollys her og der, og det spiller liten rolle, så ikke stress med det. Det viktigste er hva du gjør oftest. Men hvis du unngår disse tipsene for mange ganger vil det gå utover helsen din. Så uansett hva du har som mål, er det å mestre søvn det mest fundamentale for god helse. 

Å roe ned i løpet av dagen er bedre enn å roe ned etter du har lagt deg.

Å finne noen ting å være takknemlig og virkelig føle det er god effekt for å sove.

Prøv heller å tell antall ganger du har noe å være takknemlig for, enn å telle sauer før du sovner. Takknemlighet hjelper folk å sove bedre og lengre. Det er sannsynligvis fordi du har flere positive tanker før du legger deg, noe som kan berolige nervesystemet. Hvis du skal lage en daglig takknemlighetsliste, anbefales det å gjøre det før du legger deg.

Og nå antyder flere eksperimenter at søvn påvirker denne følelsen. Folk som hadde sovet dårlig om natta var mindre takknemlige for positive elementer i tilværelsen sin, sammenlignet med de som hadde sovet godt.

Etter en søvnfattig natt følte de seg også mer egoistiske.

Den manglende takknemligheten så også ut til å smitte over på kjæresten. Hvis en av partnerne generelt sov dårlig, følte begge parter mindre takknemlighet overfor hverandre.

Mens du sover frigjøres adenosinet i kroppen (det som bygger seg opp gjennom dagen og gjør deg trøtt og blir frigjort mens du sover), og når du har stått opp har du kanskje frigjort 90% av adenosinet, og de resterende 10% blir frigjort i løpet av 90-120 minutter etter du har stått opp. MEN, hvis du tar koffein før disse minuttene, stjeler det plassen til adenosinet og lurer kroppen til å tro at man egentlig er våken, og prisen for det er å være ettermiddagstrøtt.

Prøv heller å avvente kaffen med først 30 minutter, så 60, så 90, så 120 minutter. Se selv hvor mye mer og jevn energi du har i løpet av dagen.

Dette er enkelt forklart, og dersom du vil dykke ned i forskningen og biokjemien kan du se dette klippet om koffeins effekt på søvn.

2-Minute Neuroscience: Caffeine - YouTube

Koffein tar plassen til adenosin!

Fakta om søvn

Søvn er en nødvendig hviletilstand med nedsatt bevissthet, motorisk aktivitet og stoffskifte, samt redusert evne til å reagere på ytre sansepåvirkninger.

Søvn er nødvendig for at kroppen skal fungere normalt, og mangel på søvn er forbundet med flere sykdommer.

Søvn er periodisk, det vil si at tilstanden gjentar seg i sykluser etter et fast mønster.

Til forskjell fra andre inaktive hviletilstander, slik som dvale, er søvn hurtig reversibel. Dette betyr at for eksempel sterke lyder eller kraftfull berøring vil bringe personen tilbake til våken tilstand. 

Å få nok søvn er avgjørende for å opprettholde hjernens helse, redusere risikoen for nevrodegenerative og kardiovaskulære sykdommer, styrke immunforsvaret, opprettholde god mental helse og komme seg etter hverdagens stressfaktorer. American Academy of Sleep Medicine og Sleep Research Society anbefaler at voksne (over 18 år) bør få minst 7 timers søvn per natt.  Søvnmangel er assosiert med overvekt, og dette forholdet kan skyldes endringer i spising, aktivitetsnivå og hormonnivå .

Endringer hos en persons kostholdsmønster kan påvirke søvnmønsteret deres. En meta-analyse fant at høyt karbohydratinntak øker søvnen med rask øyebevegelse (REM), mens lavt inntak av karbohydrater øker ikke-raske øyebevegelser (ikke-REM-søvn).  Noen observasjonsstudier har også funnet en sammenheng mellom økt inntak av sunn mat (f.eks. frukt, grønnsaker, fiber, sjømat og fullkorn) og forbedret søvnkvalitet.  I hovedsak kan inntak av et balansert og næringsrikt kosthold bidra til å optimalisere søvnen.

For spesielt interesserte: Karbohydrater eller et måltid med høy glykemisk indeks før leggetid

Det antas at et karbohydratrikt eller et måltid med høy glykemisk indeks kan påvirke søvnen gjennom dets effekter på tryptofan (en essensiell aminosyre) sine nivåer.  Mer spesifikt forårsaker karbohydrater med høy glykemisk indeks en økning i insulinnivået, som driver sirkulering av store nøytrale aminosyrer (LNAA) inn i muskler. Fordi LNAAer konkurrerer med tryptofan om transport over blod-hjernebarrieren, resulterer lavere nivåer av blod-LNAA i et høyere tryptofan-til-LNAA-forhold, slik at mer tryptofan kan komme til hjernen. Mer tryptofan som kommer inn i hjernen fører til større produksjon av serotonin,  og til slutt til utskillelse av melatonin (et søvninduserende hormon), noe som resulterer i søvnighet.

 

De mest interessante kosttilskuddene er apigenin (den aktive ingrediensen i kamille), kaliforniavalmue, cannabidiol, humle, pasjonsblomst, kava, lavendel, magnesium, melatonin og legevendelrot. Det er imidlertid best å snakke med en helsepersonell før du bruker kosttilskudd for søvn fordi de kan ha innvirkning med reseptbelagte medisiner. 

Det er også viktig å undersøke alle aktiviteter du kan gjøre eller unngå å gjøre før du begynner med kosttilskudd. Se sovetips.

Trykk her for å se kosttilskudd guide for søvn.

Selv om søvnbehovet kanskje ikke er forskjellig mellom unge og middelaldrende voksne, har eldre voksne en tendens til å ha mer vanskeligheter med å få den nødvendige mengden søvn.  Noen studier har antydet at i stedet for å være en del av aldringsprosessen, kan søvnmangel være sekundær til andre sykdommer hos eldre mennesker.  Uavhengig av årsak, har både kort og lang søvnvarighet vært assosiert med økt risiko for hjerte- og karsykdommer og kreftdødelighet.  Noen forskere har spekulert om negative helseassosiasjoner med lang søvnvarighet kan skyldes redusert søvnkvalitet på grunn av søvnfragmentering. 

Noen få netter med dårlig søvn vil gjøre noen groggy, irritabel og redusert i hjernens funksjon. En viktig mekanisme som gjør at man blir søvnig er oppbyggingen av adenosinnivåer i hjernen, som er lavere etter å ha fått tilstrekkelig søvn. Basert på adenosinhypotesen kan «søvngjeld» (forårsaket av for høye adenosinnivåer i hjernen) «betales» tilbake på et tidspunkt i fremtiden ved å få bedre søvn. Nyere dyrestudier tyder imidlertid på at dette kanskje ikke er tilfelle. I stedet kan lengre perioder med søvnmangel føre til varig hjerneskade gjennom økt oksidativt stress og betennelse som kan forverre nevrodegenerasjon.  Selv om det gjenstår å se om lignende mekanismer virker hos mennesker, var 5–10 med dager med søvnmangel svekket kognisjonen hos mennesker, som ikke kom seg helt etter 3 eller flere dager med tilstrekkelig søvn.  Dette antyder at lengre perioder med søvntap kan forårsake varige, negative effekter på hjernen som kanskje ikke kan «betales tilbake» med noen dager med god søvn.

Søvn spiller en viktig rolle i på helse generelt. Å ikke få nok søvn, eller ikke få nok søvn av god kvalitet, er assosiert med en høyere risiko for mange negative helseutfall. Følgende er bare noen av utfallene knyttet til dårlig søvn:

Koronar hjertesykdom: Å sove mindre enn 7 timer per natt er assosiert med høyere risiko for koronar hjertesykdom og økt risiko for dødelighet av hjerte- og karsykdommer.  I tillegg fant en genetisk studie at en kort søvnvarighet (6 eller færre timer per natt) virket å ha en årsakssammenheng relatert til en høyere risiko for hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk og hjerteinfarkt. 

Fedme: Å få mindre søvn er assosiert med høyere risiko for fedme.  I samsvar med denne assosiasjonen har det vist seg å begrense søvnen til bare 4 timer per natt, øker sult og kaloriinntak, som fører til vektøkning (noen ganger på bare 5 dager).  I motsetning førte økt søvntid fra 5,9 til 7,1 timer per natt i en klinisk studie, til en reduksjon i kaloriinntaket og tap av kroppsfett etter bare 2 uker. 

Alzheimers sykdom: Søvn av dårlig kvalitet og søvnproblemer er assosiert med høyere risiko for Alzheimers sykdom, og kort søvntid er knyttet til å føre til kognitiv nedgang fortere.  Dette kan være relatert til det glymfatiske systemet, et biologisk «rensesystem» som er aktivt under søvn som ser ut til å rense hjernen for beta-amyloid, et protein knyttet til Alzheimers sykdom. 

Type 2-diabetes: En metaanalyse av omtrent en million mennesker fant at en kort søvnvarighet (6 eller færre timer per natt) var assosiert med en økning i risikoen for type 2-diabetes.  I tillegg fant en genetisk studie at søvnløshet økte risikoen for type 2 diabetes, noe som tyder på en årsakssammenheng mellom søvnproblemer og diabetes. 

Beinbrudd: Søvnforstyrrelser, søvnløshet og kort søvnvarighet (mindre enn 7 timer per natt) er assosiert med høyere risiko for beinbrudd, muligens ved å øke tendensen til å falle.  En sammenheng mellom dårlig søvn, beinbrudd og lav beintetthet har også blitt observert i genetiske studier. 

Depresjon: En kort søvnvarighet (7 eller færre timer per natt) er assosiert med en større risiko for depresjon. Å ha søvnløshet er også assosiert med en høyere risiko for å utvikle depresjon og behandling av søvnløshet har vist seg å forbedre symptomene på depresjon. 

  • Når du er stresset, kan tankene dine surre rundt i hodet, og da kan du ha problemer med å slappe av og sovne.
  • Stress kan også føre til at du våkner midt på natten, og da kan du ha problemer med å sovne igjen.
  • Når du sover, er det viktig at du får god søvnkvalitet, så du ikke føler deg trøtt og sliten dagen etterpå.
  • Hvis du er stresset over lang tid, kan det øke sjansen for å få problemer med å sove, og det kan føre til at du får søvnforstyrrelser som søvnløshet eller søvnapné.
  • Hvis du ikke sover godt på grunn av stress, kan du også bli trett og sliten på dagtid, og det kan være vanskelig å gjøre det bra på skolen eller jobben.
matthew-henry-2Ts5HnA67k8-unsplash

Unngå dette for bedre søvn

LYS før leggetid

Undertrykker søvnhormonet melatonin

Koffein

Blokkerer adenosinreseptorer

Nikotin

Forstyrrer søvnen og reduserer total søvntid

alkohol

Forstyrrer hovedsaklig REM-søvnen

LYD

Forstyrrer hovedsaklig REM-søvnen

Varme

Forstyrrer hovedsaklig REM-søvnen

Gjør dette for bedre søvn

Trening

Øker adenosinnivåene som gjør at du blir mer trøtt

Stressmestring

Roer ned og forbereder kroppen for god søvn

Riktig lyseksponering

Riktig type lys rundt søvn er viktig for døgnrytmen

Legg deg og stå opp til samme tid

Dette stiller inn døgnrytmen din

david-clode-Yg_sNKOiXvY-unsplash (1)
2.^Shrivastava D, Jung S, Saadat M, Sirohi R, Crewson KHow to interpret the results of a sleep studyJ Community Hosp Intern Med Perspect.(2014 Nov 25)
3.^Bhat S, Ferraris A, Gupta D, Mozafarian M, DeBari VA, Gushway-Henry N, Gowda SP, Polos PG, Rubinstein M, Seidu H, Chokroverty SIs There a Clinical Role For Smartphone Sleep Apps? Comparison of Sleep Cycle Detection by a Smartphone Application to PolysomnographyJ Clin Sleep Med.(2015 Jul 15)
4.^de Zambotti M, Goldstone A, Claudatos S, Colrain IM, Baker FCA validation study of Fitbit Charge 2™ compared with polysomnography in adultsChronobiol Int.(2018 Apr)
6.^VanHelder T, Radomski MWSleep deprivation and the effect on exercise performanceSports Med.(1989 Apr)
7.^Bellesi M, Pfister-Genskow M, Maret S, Keles S, Tononi G, Cirelli CEffects of sleep and wake on oligodendrocytes and their precursorsJ Neurosci.(2013 Sep 4)
8.^Alhola P, Polo-Kantola PSleep deprivation: Impact on cognitive performanceNeuropsychiatr Dis Treat.(2007)
9.^Mullington JM, Simpson NS, Meier-Ewert HK, Haack MSleep loss and inflammationBest Pract Res Clin Endocrinol Metab.(2010 Oct)
10.^Simpson N, Dinges DFSleep and inflammationNutr Rev.(2007 Dec)
12.^Broussard JL, Ehrmann DA, Van Cauter E, Tasali E, Brady MJImpaired insulin signaling in human adipocytes after experimental sleep restriction: a randomized, crossover studyAnn Intern Med.(2012 Oct 16)
13.^Buxton OM, Pavlova M, Reid EW, Wang W, Simonson DC, Adler GKSleep restriction for 1 week reduces insulin sensitivity in healthy menDiabetes.(2010 Sep)
14.^Donga E, van Dijk M, van Dijk JG, Biermasz NR, Lammers GJ, van Kralingen KW, Corssmit EP, Romijn JAA single night of partial sleep deprivation induces insulin resistance in multiple metabolic pathways in healthy subjectsJ Clin Endocrinol Metab.(2010 Jun)
15.^Bosy-Westphal A, Hinrichs S, Jauch-Chara K, Hitze B, Later W, Wilms B, Settler U, Peters A, Kiosz D, Muller MJInfluence of partial sleep deprivation on energy balance and insulin sensitivity in healthy womenObes Facts.(2008)
16.^Cappuccio FP, D’Elia L, Strazzullo P, Miller MAQuantity and quality of sleep and incidence of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysisDiabetes Care.(2010 Feb)
17.^Beihl DA, Liese AD, Haffner SMSleep duration as a risk factor for incident type 2 diabetes in a multiethnic cohortAnn Epidemiol.(2009 May)
20.^Cote KA, McCormick CM, Geniole SN, Renn RP, MacAulay SDSleep deprivation lowers reactive aggression and testosterone in menBiol Psychol.(2013 Feb)
23.^González-Santos MR, Gajá-Rodríguez OV, Alonso-Uriarte R, Sojo-Aranda I, Cortés-Gallegos VSleep deprivation and adaptive hormonal responses of healthy menArch Androl.(1989)
24.^Cortés-Gallegos V, Castañeda G, Alonso R, Sojo I, Carranco A, Cervantes C, Parra ASleep deprivation reduces circulating androgens in healthy menArch Androl.(1983 Mar)
25.^Nedeltcheva AV, Kilkus JM, Imperial J, Schoeller DA, Penev PDInsufficient sleep undermines dietary efforts to reduce adiposityAnn Intern Med.(2010 Oct 5)
26.^Sasaki E, Tsuda E, Yamamoto Y, Maeda S, Inoue R, Chiba D, Okubo N, Takahashi I, Nakaji S, Ishibashi YNocturnal knee pain increases with the severity of knee osteoarthritis, disturbing patient sleep qualityArthritis Care Res (Hoboken).(2014 Jul)
28.^Kayumov L, Casper RF, Hawa RJ, Perelman B, Chung SA, Sokalsky S, Shapiro CMBlocking low-wavelength light prevents nocturnal melatonin suppression with no adverse effect on performance during simulated shift workJ Clin Endocrinol Metab.(2005 May)
29.^Whipps J, Byra M, Gerow KG, Hill Guseman EEvaluation of Nighttime Media Use and Sleep Patterns in First-semester College StudentsAm J Health Behav.(2018 May 1)
30.^Kinsey AW, Ormsbee MJThe health impact of nighttime eating: old and new perspectivesNutrients.(2015 Apr 9)
31.^Flausino NH, Da Silva Prado JM, de Queiroz SS, Tufik S, de Mello MTPhysical exercise performed before bedtime improves the sleep pattern of healthy young good sleepersPsychophysiology.(2012 Feb)
32.^Buman MP, Phillips BA, Youngstedt SD, Kline CE, Hirshkowitz MDoes nighttime exercise really disturb sleep? Results from the 2013 National Sleep Foundation Sleep in America PollSleep Med.(2014 Jul)
33.^Grønli J, Byrkjedal IK, Bjorvatn B, Nødtvedt Ø, Hamre B, Pallesen SReading from an iPad or from a book in bed: the impact on human sleep. A randomized controlled crossover trialSleep Med.(2016 May)
34.^Chang AM, Aeschbach D, Duffy JF, Czeisler CAEvening use of light-emitting eReaders negatively affects sleep, circadian timing, and next-morning alertnessProc Natl Acad Sci U S A.(2015 Jan 27)
35.^Basner M, Brink M, Bristow A, de Kluizenaar Y, Finegold L, Hong J, Janssen SA, Klaeboe R, Leroux T, Liebl A, Matsui T, Schwela D, Sliwinska-Kowalska M, Sörqvist PICBEN review of research on the biological effects of noise 2011-2014Noise Health.(2015 Mar-Apr)
37.^Hume KI, Brink M, Basner MEffects of environmental noise on sleepNoise Health.(2012 Nov-Dec)
38.^Libert JP, Bach V, Johnson LC, Ehrhart J, Wittersheim G, Keller DRelative and combined effects of heat and noise exposure on sleep in humansSleep.(1991 Feb)
39.^Lack LC, Gradisar M, Van Someren EJ, Wright HR, Lushington KThe relationship between insomnia and body temperaturesSleep Med Rev.(2008 Aug)
41.^Donelli D, Antonelli M, Bellinazzi C, Gensini GF, Firenzuoli FEffects of lavender on anxiety: A systematic review and meta-analysisPhytomedicine.(2019 Dec)
42.^Sayorwan W, Siripornpanich V, Piriyapunyaporn T, Hongratanaworakit T, Kotchabhakdi N, Ruangrungsi NThe effects of lavender oil inhalation on emotional states, autonomic nervous system, and brain electrical activityJ Med Assoc Thai.(2012 Apr)
43.^Tiffany Field, Tory Field, Christy Cullen, Shay Largie, Miguel Diego, Saul Schanberg, Cynthia KuhnLavender bath oil reduces stress and crying and enhances sleep in very young infantsEarly Hum Dev.(2008 Jun)
44.^J Lehrner, G Marwinski, S Lehr, P Johren, L DeeckeAmbient odors of orange and lavender reduce anxiety and improve mood in a dental officePhysiol Behav.(2005 Sep 15)
45.^Inn-Sook Lee, Gyung-Joo LeeEffects of lavender aromatherapy on insomnia and depression in women college studentsTaehan Kanho Hakhoe Chi.(2006 Feb)
46.^George T Lewith, Anthony Dean Godfrey, Philip PrescottA single-blinded, randomized pilot study evaluating the aroma of Lavandula augustifolia as a treatment for mild insomniaJ Altern Complement Med.(2005 Aug)
47.^Chien LW, Cheng SL, Liu CFThe effect of lavender aromatherapy on autonomic nervous system in midlife women with insomniaEvid Based Complement Alternat Med.(2012)
48.^Namni Goel, Hyungsoo Kim, Raymund P LaoAn olfactory stimulus modifies nighttime sleep in young men and womenChronobiol Int.(2005)
49.^Kasper S, Müller WE, Volz HP, Möller HJ, Koch E, Dienel ASilexan in anxiety disorders: Clinical data and pharmacological backgroundWorld J Biol Psychiatry.(2018 Sep)
51.^Kasper S, Gastpar M, Müller WE, Volz HP, Möller HJ, Schläfke S, Dienel ALavender oil preparation Silexan is effective in generalized anxiety disorder–a randomized, double-blind comparison to placebo and paroxetineInt J Neuropsychopharmacol.(2014 Jun)
53.^Diaz A, Luque L, Badar Z, Kornic S, Danon MPrepubertal gynecomastia and chronic lavender exposure: report of three casesJ Pediatr Endocrinol Metab.(2016 Jan)
54.^Henley DV, Lipson N, Korach KS, Bloch CAPrepubertal gynecomastia linked to lavender and tea tree oilsN Engl J Med.(2007 Feb 1)
55.^Ramsey JT, Li Y, Arao Y, Naidu A, Coons LA, Diaz A, Korach KSLavender Products Associated With Premature Thelarche and Prepubertal Gynecomastia: Case Reports and Endocrine-Disrupting Chemical ActivitiesJ Clin Endocrinol Metab.(2019 Nov 1)
56.^Hardeland R, Pandi-Perumal SR, Cardinali DPMelatoninInt J Biochem Cell Biol.(2006 Mar)
57.^Gooley JJ, Chamberlain K, Smith KA, Khalsa SB, Rajaratnam SM, Van Reen E, Zeitzer JM, Czeisler CA, Lockley SWExposure to room light before bedtime suppresses melatonin onset and shortens melatonin duration in humansJ Clin Endocrinol Metab.(2011 Mar)
58.^Arendt J, Skene DJMelatonin as a chronobiotic.Sleep Med Rev.(2005-Feb)
59.^Fiona Auld, Emily L Maschauer, Ian Morrison, Debra J Skene, Renata L RihaEvidence for the efficacy of melatonin in the treatment of primary adult sleep disordersSleep Med Rev.(2017 Aug)
60.^Sha Wei, Marcel G Smits, Xiangdong Tang, Li Kuang, Huaqing Meng, Shifen Ni, Mingzhao Xiao, Xinyu ZhouEfficacy and Safety of Melatonin for Sleep Onset Insomnia in Children and Adolescents: A Meta-Analysis of Randomized Controlled TrialsSleep Med.(2020 Apr)
61.^Tian Li, Shuai Jiang, Mengzhen Han, Zhi Yang, Jianjun Lv, Chao Deng, Russel J Reiter, Yang YangExogenous melatonin as a treatment for secondary sleep disorders: A systematic review and meta-analysisFront Neuroendocrinol.(2019 Jan)
63.^Gholami Fatemeh, Moradi Sajjad, Rasaei Niloufar, Soveid Neda, Setayesh Leila, Mirzaei KhadijehEffect of melatonin supplementation on sleep quality: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trialsJ Neurol.(2021 Jan 8)
64.^Braam W, Smits MG, Didden R, Korzilius H, Van Geijlswijk IM, Curfs LMExogenous melatonin for sleep problems in individuals with intellectual disability: a meta-analysis.Dev Med Child Neurol.(2009-May)
65.^Andersen LP, Gögenur I, Rosenberg J, Reiter RJThe Safety of Melatonin in Humans.Clin Drug Investig.(2016-Mar)
66.^Cavallo A, Ris MD, Succop P, Jaskiewicz JMelatonin treatment of pediatric residents for adaptation to night shift work.Ambul Pediatr.(2005)
68.^Qin F, Zhang J, Zan L, Guo W, Wang J, Chen L, Cao Y, Shen O, Tong JInhibitory effect of melatonin on testosterone synthesis is mediated via GATA-4/SF-1 transcription factors.Reprod Biomed Online.(2015-Nov)
69.^Yu K, Deng SL, Sun TC, Li YY, Liu YXMelatonin Regulates the Synthesis of Steroid Hormones on Male Reproduction: A Review.Molecules.(2018-Feb-17)
70.^Luboshitzky R, Levi M, Shen-Orr Z, Blumenfeld Z, Herer P, Lavie PLong-term melatonin administration does not alter pituitary-gonadal hormone secretion in normal men.Hum Reprod.(2000-Jan)
71.^F Waldhauser, H R Lieberman, H J Lynch, M Waldhauser, K Herkner, H Frisch, H Vierhapper, W Waldhäusl, M Schemper, R J WurtmanA pharmacological dose of melatonin increases PRL levels in males without altering those of GH, LH, FSH, TSH, testosterone or cortisolNeuroendocrinology.(1987 Aug)
81.^Kae Ling Cheah, Mohd Noor Norhayati, Lili Husniati Yaacob, Razlina Abdul RahmanEffect of Ashwagandha (Withania somnifera) extract on sleep: A systematic review and meta-analysisPLoS One.(2021 Sep 24)
84.^Brambilla DJ, Matsumoto AM, Araujo AB, McKinlay JBThe effect of diurnal variation on clinical measurement of serum testosterone and other sex hormone levels in men.J Clin Endocrinol Metab.(2009-Mar)
85.^Dutta R, Khalil R, Green R, Mohapatra SS, Mohapatra S(Ashwagandha) and Withaferin A: Potential in Integrative Oncology.Int J Mol Sci.(2019-Oct-25)
87.^Björnsson HK, Björnsson ES, Avula B, Khan IA, Jonasson JG, Ghabril M, Hayashi PH, Navarro VAshwagandha-induced liver injury: A case series from Iceland and the US Drug-Induced Liver Injury Network.Liver Int.(2020-Apr)
88.^Javid Ghazizadeh, Saeed Sadigh-Eteghad, Wolfgang Marx, Ali Fakhari, Sanaz Hamedeyazdan, Mohammadali Torbati, Somaiyeh Taheri-Tarighi, Mostafa Araj-Khodaei, Mojgan MirghafourvandThe effects of lemon balm (Melissa officinalis L.) on depression and anxiety in clinical trials: A systematic review and meta-analysisPhytother Res.(2021 Aug 27)
89.^Habib Haybar, Ahmad Zare Javid, Mohammad Hosein Haghighizadeh, Einollah Valizadeh, Seyede Marjan Mohaghegh, Assieh MohammadzadehThe effects of Melissa officinalis supplementation on depression, anxiety, stress, and sleep disorder in patients with chronic stable anginaClin Nutr ESPEN.(2018 Aug)
90.^Heydari N, Dehghani M, Emamghoreishi M, Akbarzadeh MEffect of Melissa officinalis capsule on the mental health of female adolescents with premenstrual syndrome: a clinical trial studyInt J Adolesc Med Health.(2018 Jan 25)
93.^Kadir Demirci, Mehmet Akgönül, Arif Demirdaş, Abdullah AkpınarDoes melissa officinalis cause withdrawal or dependence?Med Arch.(2015 Feb)
94.^Kawai N, Sakai N, Okuro M, Karakawa S, Tsuneyoshi Y, Kawasaki N, Takeda T, Bannai M, Nishino SThe sleep-promoting and hypothermic effects of glycine are mediated by NMDA receptors in the suprachiasmatic nucleus.Neuropsychopharmacology.(2015-May)
95.^Yamadera W, Inagawa K, Chiba S, Bannai M, Takahashi M, Nakayama KazuhikoGlycine ingestion improves subjective sleep quality in human volunteers, correlating with polysomnographic changesSleep Biol Rhythms.(2007 March)
96.^Inagawa K, Hiraoka T, Kohda T, Yamadera W, Takahashi MSubjective effects of glycine ingestion before bedtime on sleep qualitySleep Biol Rhythms.(2006 Feb)
97.^Bannai M, Kawai N, Ono K, Nakahara K, Murakami NThe effects of glycine on subjective daytime performance in partially sleep-restricted healthy volunteersFront Neurol.(2012 Apr 18)
98.^Held K, Antonijevic IA, Künzel H, Uhr M, Wetter TC, Golly IC, Steiger A, Murck HOral Mg(2+) supplementation reverses age-related neuroendocrine and sleep EEG changes in humansPharmacopsychiatry.(2002 Jul)
101.^Barbagallo M, Belvedere M, Dominguez LJMagnesium homeostasis and aging.Magnes Res.(2009-Dec)
102.^Jasmine Mah, Tyler PitreOral magnesium supplementation for insomnia in older adults: a Systematic Review & Meta-AnalysisBMC Complement Med Ther.(2021 Apr 17)
103.^Musso CGMagnesium metabolism in health and diseaseInt Urol Nephrol.(2009)
104.^Pham PC, Pham PM, Pham SV, Miller JM, Pham PTHypomagnesemia in patients with type 2 diabetesClin J Am Soc Nephrol.(2007 Mar)
105.^Shinsuke Hidese, Miho Ota, Chisato Wakabayashi, Takamasa Noda, Hayato Ozawa, Tsutomu Okubo, Hiroshi KunugiEffects of chronic l-theanine administration in patients with major depressive disorder: an open-label studyActa Neuropsychiatr.(2017 Apr)
106.^Shinsuke Hidese, Shintaro Ogawa, Miho Ota, Ikki Ishida, Zenta Yasukawa, Makoto Ozeki, Hiroshi KunugiEffects of L-Theanine Administration on Stress-Related Symptoms and Cognitive Functions in Healthy Adults: A Randomized Controlled TrialNutrients.(2019 Oct 3)
107.^Sarris J, Byrne GJ, Cribb L, Oliver G, Murphy J, Macdonald P, Nazareth S, Karamacoska D, Galea S, Short A, Ee C, Birling Y, Menon R, Ng CHL-theanine in the adjunctive treatment of generalized anxiety disorder: A double-blind, randomised, placebo-controlled trialJ Psychiatr Res.(2019 Mar)
109.^Ota M, Wakabayashi C, Sato N, Hori H, Hattori K, Teraishi T, Ozawa H, Okubo T, Kunugi HEffect of L-theanine on glutamatergic function in patients with schizophrenia.Acta Neuropsychiatr.(2015-Oct)
112.^Fernández-San-Martín MI, Masa-Font R, Palacios-Soler L, Sancho-Gómez P, Calbó-Caldentey C, Flores-Mateo GEffectiveness of Valerian on insomnia: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trialsSleep Med.(2010 Jun)
116.^Lovallo WR, Al’Absi M, Blick K, Whitsett TL, Wilson MFStress-like adrenocorticotropin responses to caffeine in young healthy menPharmacol Biochem Behav.(1996 Nov)
117.^McCusker RR, Goldberger BA, Cone EJCaffeine content of energy drinks, carbonated sodas, and other beveragesJ Anal Toxicol.(2006 Mar)
118.^Desbrow B, Hall S, Irwin CCaffeine content of Nespresso® pod coffeeNutr Health.(2019 Mar)
119.^Ludwig IA, Mena P, Calani L, Cid C, Del Rio D, Lean ME, Crozier AVariations in caffeine and chlorogenic acid contents of coffees: what are we drinking?Food Funct.(2014 Aug)
120.^Fox GP, Wu A, Yiran L, Force LVariation in caffeine concentration in single coffee beansJ Agric Food Chem.(2013 Nov 13)
121.^McCusker RR, Goldberger BA, Cone EJCaffeine content of specialty coffeesJ Anal Toxicol.(2003 Oct)
122.^Angeloni G, Guerrini L, Masella P, Bellumori M, Daluiso S, Parenti A, Innocenti MWhat kind of coffee do you drink? An investigation on effects of eight different extraction methodsFood Res Int.(2019 Feb)
123.^Stein MD, Friedmann PDDisturbed sleep and its relationship to alcohol useSubst Abus.(2005 Mar)
124.^Park SY, Oh MK, Lee BS, Kim HG, Lee WJ, Lee JH, Lim JT, Kim JYThe Effects of Alcohol on Quality of SleepKorean J Fam Med.(2015 Nov)
125.^Stone BMSleep and low doses of alcoholElectroencephalogr Clin Neurophysiol.(1980 Jun)
126.^Posadzki PP, Bajpai R, Kyaw BM, Roberts NJ, Brzezinski A, Christopoulos GI, Divakar U, Bajpai S, Soljak M, Dunleavy G, Jarbrink K, Nang EEK, Soh CK, Car JMelatonin and health: an umbrella review of health outcomes and biological mechanisms of actionBMC Med.(2018 Feb 5)
127.^Silman REMelatonin: a contraceptive for the ninetiesEur J Obstet Gynecol Reprod Biol.(1993 Apr)
129.^Matsumoto M, Sack RL, Blood ML, Lewy AJThe amplitude of endogenous melatonin production is not affected by melatonin treatment in humansJ Pineal Res.(1997 Jan)
130.^Wright J, Aldhous M, Franey C, English J, Arendt JThe effects of exogenous melatonin on endocrine function in manClin Endocrinol (Oxf).(1986 Apr)
131.^Arendt J, Bojkowski C, Folkard S, Franey C, Marks V, Minors D, Waterhouse J, Wever RA, Wildgruber C, Wright JSome effects of melatonin and the control of its secretion in humansCiba Found Symp.(1985)
132.^Cavanagh HM, Wilkinson JMBiological activities of lavender essential oilPhytother Res.(2002 Jun)
134.^Basch E, Foppa I, Liebowitz R, Nelson J, Smith M, Sollars D, Ulbricht CLavender (Lavandula angustifolia Miller)J Herb Pharmacother.(2004)
135.^Hirshkowitz M, Whiton K, Albert SM, Alessi C, Bruni O, DonCarlos L, Hazen N, Herman J, Katz ES, Kheirandish-Gozal L, Neubauer DN, O’Donnell AE, Ohayon M, Peever J, Rawding R, Sachdeva RC, Setters B, Vitiello MV, Ware JC, Adams Hillard PJNational Sleep Foundation’s sleep time duration recommendations: methodology and results summarySleep Health.(2015 Mar)
137.^Ikeda M, Sugiyama T, Wallace CS, Gompf HS, Yoshioka T, Miyawaki A, Allen CNCircadian dynamics of cytosolic and nuclear Ca2+ in single suprachiasmatic nucleus neuronsNeuron.(2003 Apr 24)
138.^Kong H, Jones PP, Koop A, Zhang L, Duff HJ, Chen SRCaffeine induces Ca2+ release by reducing the threshold for luminal Ca2+ activation of the ryanodine receptorBiochem J.(2008 Sep 15)
Scroll to Top